Apa florala sau hidrolatul este un derivat al procesului de fabricare a uleiurilor esentiale. Concentratia sa scazuta in molecule aromatice ii permite sa fie utilizata in conditii de siguranta pentru ingrijirea pielii sau chiar in bucatarie la aromarea unor preparate.
Apa florala sau hidrolatul aromatic este un lichid incolor obtinut prin distilarea apei pe produse vegetale : frunze, flori si este un subprodus al fabricarii uleiurilor esentiale prin distilare : intr-un alambic vaporii de apa traverseaza substantele vegetale si se incarca cu molecule aromatice La iesire odata cu racirea vaporii redevin lichid si se recupereaza intr-un recipient. Moleculele care nu sant hidrosolubile se separa de apa si se aduna la suprafata : acestea constituie uleiul esential. In apa raman substantele vegetale hidrosolubile si o foarte mica cantitate de ulei esential (2 sau 3%).
Atentie : nu confundati apa florala cu infuzia florala. Procesul de fabricare nu este acelasi si se obtin substante cu compozitii si proprietati diferite.
Foarte delicate pentru piele
Apele florale ar putea fi considerate "versiunea homeopatica" a uleiurilor esentiale. Ele sant mult mai putin concentrate in principii active ceea ce le face in mod deosebit delicate pentru piele. Chiar si cele mai sensibile tipuri de piele (se in clude si pielea bebelusilor) tolereaza apa florala perfect.
Hidrolatele veritabile sant 100% pure si in principiu nu contin nici un alt ingredient in afara apei florale. Nu contin parfum, conservanti sau alcool.
Din aceste motive nu exista nici o contraindicatie in folosirea apelor florale (hidrolatelor).
Utilizarea apelor florale in cosmetica
Datorita parfumului lejer si suav apele florale sant foarte agreabile si usor de utilizat. Ele sant ideale pentru demachierea, curatarea, tonifirerea, calmarea si improspatarea pielii.
Se poate vaporiza direct pe fata sau imbibati o discheta demachianta sau o compresa si aplicati local. Lasati sa actioneze 1-2 minute dupa care uscati cu servetele uscate (orice piele lasata umeda se usuca), sau pe pielea umeda aplicati in continuare uleiul sau crema favorita.
Iata cateva exemple de proprietati si utilizari ale apelor florale:
Apa florala de levantica : cicatrizanta si antiseptica, ideala pentru tenul gras sau dupa barbierit
Apa florala de hamamelis : usor astringenta, ideala pentru pielea mixta ; calmeaza arsurile usoare
Apa florala de musetel : ochi incercanati, inrositi sau umflati, piele iritata
Apa florala de trandafiri : asigura tonus pielii devitalizate supuse stresului zilnic
Apa florala de albastrele : anti-inflamator, descongestionant, pentru jena oculara
Apa florala de ceai verde : antioxidant pentru orice tip de piele.
Mai mult de-atat, acum in sezonul rece pielea devine mai sensibila si utilizarea tonerelor pe baza de alcool o vor face si mai sensibila, predispusa la inrosire sau chiar pe alocuri la crapaturi. O apa florala fara alcool va curata si tonifia in acelasi timp pielea fara a o agresa. In plus apele florale sant foarte eficiente si practice deoarece pot fi folosite de mai multe ori pe zi fara restrictii.
O alta utilizare cosmetica este folosirea apelor florale in apa pentru clatirea parului. Veti avea un par suplu si stralucitor si sanatos.
Utilizarea in bucatarie
Apa florala de trandafiri si cea de portocale se poate utiliza in bucatarie pentru aromatizarea preparatelor de patiserie sau a inghetatelor. Deasemenea se pot folosi la aromarea ceaiurilor sau a bauturilor racoritoare
Pastrarea apelor florale
Apele florale sant sensibile la lumina (in mod normal se vand in flacoane opace), umiditate si caldura. Nu le pastrati timp indelungat si fiti atenti la data de expirare a produsului.
Arganul (Argania Spinosa) este original din Maroc unde acopera o arie geografica de aproximativ 800.000 hectare in sud-vest spre oceanul Atlantic. Este un arbore care poate creste izolat dar care poate atinge inaltimi de 10 metri si varste de pana la 200 ani. Frunzele sant mici si copacul ramane infrunzit pe tot parcursul anului. Are flori galben verzui ce dau un fruct ovoid care se maturizeaza din mai pana in septembrie. Arganul este clasat in Patrimoniu universal ... citeste tot
De mai bine de 15 ani untul de karite a devenit ingredientul de baza al produselor cosmetice, de ingrijire si de igiena a pielii si parului. Este utilizat in sampoane, creme, rujuri, balsamuri, dar din pacate nu exista nici o regula pentru calitatea si modul de prelucrare a untului de Karite. Insa exista un unt de karite veritabil deosebit de multe dintre variantele care circula pe piata asa cum exista un ulei de masline veritabil sau ... citeste tot
Istoric Este istoria unui arbore sacru ale carui fructe contin un ulei miraculos. De secole acest arbore numit karité, shea ou shitulu aduce frumusete si sanate pentru milioane de femei si barbati din Africa. Istoria este frumoasa insa nimeni nu spune ca acest arbore sacru al Africii a fost exploatat timp de secole in detrimentul populatiei si in special al femeilor africane. Primele relatari despre importanta untului de karité in cultura africana apar in secolul XIV ... citeste tot
Un par frumos si bogat il are doar o persoana sanatoasa, cu un regim alimentar sanatos si bine pus la punct. De asemenea, un par lung, frumos si sanatos nu se obtine printr-o minune. Aceste rezultate cer timp, atentie si o ingrijire temeinica. Durata de viata a firului de par este limitata si este intre 2 si 4 luni dupa care cade lasand locul unui nou fir de par. O cadere de 40-50 fire de par pe zi ... citeste tot
Patria Avocado (Persea Americana) este Mexicul. Aztecii il numeau „ahuacatl”, de aici provenind denumirea „avocado”. In unele triburi din Columbia avocado era pretuit atat de mult, incat fructele se daruiau in calitate de cadou la nunti. Actualmente avocado se cultiva la scara industriala in SUA, in aceasta zona fiind numit „para crocodilului”, de asemenea, in toata America de Sud, Caraibe, Republica Sud-africana si Kenia, Spania, Australia si Noua Zeelanda, Israel. Traditional, uleiul de avocado ... citeste tot
Apa florala sau hidrolatul este un derivat al procesului de fabricare a uleiurilor esentiale. Concentratia sa scazuta in molecule aromatice ii permite sa fie utilizata in conditii de siguranta pentru ingrijirea pielii sau chiar in bucatarie la aromarea unor preparate.Apa florala sau hidrolatul aromatic este un lichid incolor obtinut prin distilarea apei pe produse vegetale : frunze, flori si este un subprodus al fabricarii uleiurilor esentiale prin distilare : intr-un alambic vaporii de apa ... citeste tot